Два влака у нас с общо 200 пътници в тях се

...
Два влака у нас с общо 200 пътници в тях се
Коментари Харесай

Два влака с 200 пътници едва не се сблъскаха в Пловдивско

Два влака у нас с общо 200 пасажери в тях се разминаха за секунди с преден конфликт на гара „ Караджалово “. От известието на БДЖ излиза наяве, че повода за рисковото разминаване е човешка неточност. Железопътният специалист Людмил Иванов изясни, че специфична европейска система в мотрисата и на релсите би отстранила човешкият фактор изцяло.
„ Ако локомотивът разполагаше със система ЕRTMS, то прекосяването на червен сигнал е невероятно. Това е система за ръководство на влаковото придвижване, която е общоевропейска и унифицирана. Тя се състои от две елементи. Едната е на локомотива, а другата се намира на стоманения път и към него. Като на локомотивът в тази ситуация е нямало датчик “, съобщи специалистът по цифровизация и ръководство в жп превоза.
Иванов добави, че датчиците не може да са единствено на релсите.
„ Локомотивите не разполагат с тях и сега има един единствен от държавните железници, който има подобна системата и е изцяло функционална или най-малко по този начин настояват от НКЖИ. Става дума за линията сред Септември и Пловдив и от региона на Пловдив до Свиленград. Тя е равнище едно, планувано е построяването по направлението на технологията от равнище 2. По самата линия, на която на косъм да се случи покруса, се твърди че, действа системата със датчиците, само че няма сигнал. Ние имаме бализи и всичко сложено на пътната линия, само че нямам оборудван локомотив “, посочи специалистът.
Товарен трен блъсна камион на прелез
„ Ако всички бе наред, системата щеше да планува това нещо и влакът щеше да спре преди червения сигнала. Но сега е намесен човешкият “, сподели Иванов.
Предвидено е да се закупят 108 сходни датчици за локомотивите, като за момента са декларирани 64 от БДЖ, останалите са частни превозвачи или другия - Държавен товарни транспорти. Те ще бъдат финансирани по националния проект за възобновяване резистентност, като цената на изцяло на плана е към 126 милиона.
Засега у нас няма възбрана по осъвременените прави да се движат влакове без пасваща система. По проект устройствата би трябвало да са налични до 2026 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР